На балотаж Благоевград избира кмет на общината. От седем кандидати  миналата неделя на финалната права останаха  адвокат Илко Стоянов от „ Има такъв народ“ и независимият, но подкрепен от БСП  Румен Томов, чиито кметски правомощия бяха прекратени предсрочно заради не съвсем закритата му фирма. Рекордно ниската  избирателна активност от първия тур е на път да се повтори.

Очакването на втория тур хората да бъдат по-мотивирани в избора си на бъдещия кмет на община Благоевград не се оправдава и в края на изборния ден. Активността към 18 часа беше едва 20,5 %.

До този момент не са постъпвали жалби и сигнали за изборни нарушения. Единственият проблем и то епизодичен,  който отчетоха от Общинската избирателна комисия, е нетърпеливостта на гласоподаватели да вземат бележката  от машината или да изтеглят картата, преди вотът да е отчетен.

 „При гласуването хората не изчакват да приключи процесът на откъсване на самата бележка, но техниците са наблизо, бързо се отстраняват проблемите, не се налага да спира процесът да гласуване. Основната причина е, че няма избиратели“, каза Йордан Симонски.

Сутринта за кратко в две от секциите машините бяха спрени. Причината: Избирател е скъсал разписката за гласуване преди устройството да е финализирало операцията и отчело вота му. Друг гласоподавател е опитал да изтегли картата преди машината да е записала резултата от избора му. Това са двата случая, заради които за няколко минути машините са били спрени, а Общинската избирателна комисия излезе с апел да се спазва технологията на гласуване.

Въпреки това членове на секционни комисии и гласоподаватели одобряват машинното гласуване.

Миналата неделя никой от седемте кандидати не успя да прескочи 50-процентовата бариера, а избирателната активност тогава бе рекордно ниска, като едва 27,75 процента от малко над 65 хилядите избиратели упражниха правото си на глас.