Пълно затваряне на община Благоевград за три седмици - това предлага новосформираният Консултативен съвет за борба с COVID-19 към Общински съвет Благоевград. По-рано днес се проведе първото заседание на комисията. Решенията ще бъдат изпратени като препоръка към Общинския кризисен щаб. 

Заседанието се проведе в 14:30 часа в сградата на Община Благоевград.

1.Пълно затваряне на всички учреждения с изключение на аптеки, хранителни магазини, държавни и общински учреждения, бензиностанции и банки. Срокът на затваряне е три седмици, считано от понеделник /23.11.2020 година/. Комисията предлага и вечерен час до 20:00 часа за всички ученици до 12 клас.

2.Откриване на триажен кабинет за целия град (колаборация между болниците);

3.Групата на ДПС се ангажира да достави дарение на апарат за кръвна плазма за лечение на болни от COVID- 19.

Припомняме, че новите случаи в Благоевградска област са 200, а общият брой на положителните проби от март месец насам - 6509. Това нарежда областта на трето място по положителни тестове, след София и Пловдив. В града бяха въведени редица мерки, някои от които - противоречиви. Съвети за правилно носене на маска, например, огласят центъра на града в продължение на три часа всеки ден. Съобщението е предварително записано, а благоевградчани, волю-неволю слушат инструкциите в продължение на час и половина по обед и още час и половина, след като си тръгнат от работа. 

С призиви и високоговорители срещу COVID-19 - в Благоевград май прекалихаХората със слаба психика, тотално ще полудеят! Що за глупост е това?, питат граждани