„Използвайте маска с плътно прилягане на краищата, металната пластинка да е оформена по носа и прилягане към брадичката. Избягвайте близък контакт с хора, когато кашляте или Ви тресе и имате температура“. Тези съвети огласят центъра на Благоевград в продължение на три часа всеки ден. Съобщението е предварително записано, а благоевградчани, волю-неволю слушат инструкциите в продължение на час и половина по обед и още час и половина, след като си тръгнат от работа. 

Така градските власти са решили да насочат вниманието на местните жители към начините да се опазим от заразата. В момента областта е на трето място по брой заболели, след София и Пловдив, изпреварвайки дори Варна. 

Към момента не е ясно чия е идеята подобен призив да звучи от високоговорител. Местни жители и потребители в социалните мрежи обаче правят аналогия с друг призив отпреди 34 години - този за евакуация на Припят. 

"Хората със слаба психика, тотално ще полудеят! Що за глупост е това?"

"Това вече може да накара и нормален човек да откачи!"

"Глас от комунизма..."

"Някакъв глас от стар комунистически документален филм за Чернобил"

"Вместо да пуснат нещо свежо, да те разнообразят, че да се отпусне човек, всеки крачи с проблемите и ядовете си, те още повече те потискат. Ей, никога няма да се оправим"

"Пълни ненормалници! Побъркаха народа, все едно сме маймуни и не знаем какво да правим! Това е абсурдно вече!"

Това гласят само част от коментарите в социалните мрежи. Други подходиха шеговито. Потребителите обаче са категорични, че едва ли в България е останал човек, който да не знае как да постави маска на лицето си, при това - след 8 месеца упражнения. Факт е обаче и че мнозина нарушават разпоредбите - неволно или умишлено. Подобни призиви обаче едва ли ще превъзпитат хората, а по-скоро ще всеят излишна паника, категорични са гражданите.