Осем медици бяха отличени с Почетен знак на президента на България Румен Радев. Те бяха наградени по време на церемония преди минути. Тя се състоя в деня, в който медиците честват своя професионален празник, за своите професионализъм и всеотдайност. Сред отличените е завършилата в Пловдив д-р Мария Пишмишева - Пенева, която понастоящем е началник на инфекциозното отделение в Пазарджик. Почетен знак получи и Димитър Милинич - рентгенов лаборант в пловдивската УМБАЛ "Св. Георги". 

"Напоследък често обсъждаме темата за избора, който правим. Вероятно всеки е имал повод да обмисли работата в чужбина, затова знес искам да изразя уважение и признателност за избора който направихте - изборът, наречен България. Вие сте сред хората в България, които най-добре познават вируса, отнел живота на много хора. Затова за вас статистиката не е просто числа, а човешки съдби", обърна се към лекарите президента.

Ето кои са наградените медици:

доц. д-р Дончо Дончев - невролог и началник отделение в криника УНГ на ВМА. Миналата пролет доц. д-р се включва като доброволец в ковид отделението на болницата. Месец и половина по-късно се разболява от Ковид-19. След възстановяването си се връща в отделението и многократно дарява кръвна плазма. 

д-р Сабина Маринова - завършва анестезиология и интензивно лечение. В момента е началник отделение във великотърновската болница "д-р Стефан Черкезов". В последните години провежда активна кампания за популязиране на донорството. От миналата година тя и екипът ѝ участват активно в борбата с Ковид-19. 

д-р Мария Пишмишева-Пелева - завършва медицина в Пловдив. През 1990 година започва работа в Пазарджик, където става начални на инфекциозното отделение. Участва в национални и международни форуми. На 20 март 2020 година приема първият пациент с коронавирусна инфекция. 

д-р Абдулах Зарган - в момента той е управител на болницата в Исперих. Завършва оргопедия в Москва, специализирал е в чужбина. Поема ръководството на здравного здаведение, когато то е пред фалит, като успява за кратко време да го стабилизира. Тази година д-р Зарган получи българско гражданство. 

Мариана Колева - започва работа като медицинска сестра в Гоце Делчев, а впоследствие работи като хирургична сестра в софийската болница "Св. Анна". Поема поста директор "Здравни грижи" в лечебното заведение. 

фелдшер Роза Антова - Центъра за спешна медицинска помощ – София. Тя е работила в няколко поликлиники, спешни кабинети и болници. 

Димитър Милинич - рентгенов лаборант с 25 години стаж в УМБАЛ "Св. Георги". През цялата 2020 година е на първа линия, ангажиран с помощ към колегите си и пациентите.

д-р Радослав Наков, гастроентеролог в ИСУЛ на болницата "Св. Йоанна". През 2016 година получава престижна международна награда, връчвана на най-добрите млади учени, а на следващата година е избран за най-добър млад лекар. През 2020 година е преизбран за член на Управителен съвет на Европейското отделение по гастроентерология. 

Награждаването ще продължи в следобедните часове.