До 30 април гражданите внасят дължимите данъци върху доходите си, придобити през 2023 г., напомнят от Националната агенция за приходите. Най-бързо и лесно, и по всяко време на денонощието, плащането към НАП става чрез виртуалния ПОС терминал (е-услугата на приходната агенция за плащане с карти).

Електронната услуга „Справка за задълженията с възможност за извършване на плащане“ е достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП) в е-Портала на НАП. За плащане чрез виртуалния ПОС терминал не се дължат такси и то се отразява в данъчно-осигурителната сметка на клиента веднага, без обичайното забавяне при банков превод, припомнят от приходната агенция. Единствено, когато се погасяват задължения към други институции (например глоби от КАТ) или такива в процес на принудително изпълнение, плащането им се отразява след допълнителна обработка и разпределението им отнема повече време.

Освен че е без такса, онлайн плащането към НАП спестява време на потребителите, тъй като не се налага да посещават офис и могат да го направят в удобен за тях момент, независимо от работното време на приходната агенция. Всеки, който притежава банкова карта, може да използва не само онлайн услугата за плащане, но и физически ПОС терминал в офисите на НАП, за да погаси дължими данъци и осигуровки, задължения към други институции, събирани от приходната агенция, като глоби от КАТ, съд, община и др.

Повече информация за онлайн плащането на задължения може да се получи на телефон 0700 18 700, на цена, съобразно тарифата на съответния оператор, както и от Ръководството за плащане чрез виртуален ПОС терминал, публикувано в сайта на НАП.