Общо пет са случаите със странични реакции след поставените вече ваксини срещу COVID-19. Това обяви Богдан Кирилов – изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата, в сутрешния блок на БТВ.

"При близо 5000 ваксинирани лица имаме съобщени 5 нежелани реакции – двама мъже и три жени между 29 и 53 години", обясни той. По думите му три от реакциите са болка и зачервяване на мястото на поставяне на ваксината, при единият от случаите се съобщава за мускулни болки и повишена температура, а една от жените съобщава за замайване и сърцебиене, което е било преходно.

"Тези реакции са очаквани, те попадат в кратката характеристика на ваксините и са свързани с действието й", допълни Кирилов.

По думите му България очаква на 21 януари първият обобщен доклад на Европейската агенция по лекарствата за всички съобщени в ЕС нежелани лекарствени реакции към ваксината.

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата съобщи, че следващата пратка ваксини се очаква между 18 и 22 януари. Тя ще бъде в обем от 35 000 дози. В началото на февруари се очаква още една пратка с 35 000 дози. Според него не може точно да се каже кога ще започне втората фаза на имунизирането, защото динамично се променят списъците на желаещите от медицинските заведения, но вече се прави подготовка.

От Министерството на здравеопазването се планира изследване в следващите месеци, за да стане ясно кога ваксинираните изграждат антитела.