Клиники извършват ин витро процедури на пациентки с хронични заболявания, знаейки че диагнозата им е несъвместима със зачеването. За това сигнализираха в четвъртък от организацията Диабет, предиабет и метаболитен синдром, която има специално звено, занимаващо се с репродуктивните проблеми на хората с диабет и метаболитни заболявания.

След 10-месечно проучване организацията е получила много сигнали, според които голяма част от пациентите с ендокринни заболявания се подлагат на процедури по асистирана репродукция, без да бъде обърнато специално внимание на основното заболяване.

Между 4000 и 10 000 лв. струват ин витро процедурите на пациенти, които не са финансирани от държавни и общински фондове. При по-голямата част от тези пациенти не са извършени ключови изследвания и последващи терапии, без които процедурите са напълно излишни, защото опитите са обречени от самото начало, твърдят от организацията.

Преди дни одит на Сметната палата разкри нередности и във финансираните от държавата ин витро процедури, но сега се оказва, че липсата на контрол на свободния пазар на тази медицинска услуга е причина за още по-уродливи явления.

Често пациентки са убеждавани, че не могат да забременеят и е наложителна ин витро процедура, а това се оказва невярно. Има много фрапантни сигнали, като този на жена от Сливен с тубарен фактор, на която са направени 6 неуспешни ин витро процедури, след което тя забременява ин виво. Забременяването се случва след като жената отишла на преглед по ендокринолог по своя инициатива и й била назначена терапия за стабилизиране на стойностите на ТСХ на щитовидната жлеза.

Голяма част от жените, подлагащи се на инсеминации и ин витро процедури, са с предиабет, диабет, метаболитен синдром, метаболитен синдром, заболявания на щитовидната жлеза, болести на хипофизата, синдром на поликистозни яйчници, инсулинова резистентност и други. Ако тези жени бъдат подложени на адекватна терапия, това ще гарантира по-висока успеваемост на техниките за асистирана репродукция, а също така и по-лесното и безопасно протичане на една евентуална бременност и раждане на здраво дете, казват от пациентската организация.

Резултатите от проучването и становище по проблемите са внесени в Министерството на здравеопазването, НЗОК и са предоставени на национално представителната Национална пациентска организация.

Настояваме за по-добрата проследяемост на процедурите, за по-добра информираност и за интегриран подход при лечение; гинеколозите в ин витро клиниките да работят заедно с ендокринолози, кардиолози и други специалисти, посочват от организацията.
Оттам имат и няколко предложения, с които работата да се подобри в интерес на пациентките.

Едно от тях е всички ин витро клиники да издават амбулаторен лист и разпечатка от ехографията, придружен с разчитане от специалист за деня от цикъла (брой антрални фоликули, разположение и размери на яйчниците, размер на матката и лигавицата на матката в см. ), подпис и печат на специалиста по репродуктивна медицина, пише mediapool.bg. Подробна епикриза или друг документ, описващ процедурата, да се дава в деня на трансфера на пациентката, както и описание и снимков материал от развитие на ембриона и състоянието му преди трансфер.

Друго предложение е клиниките и лекарят, насочващи жените за ин витро процедура със собствена или донорска яйцеклетка, да издават официален документ за това, с подпис и печат.

Да бъдат създадени благоприятни условия за откриване на клинична пътeка Репродуктивна ендокринология, която липсва в България, предлага още организацията.

Друга нейна препоръка е да се подготви пакет от задължителни изследвния преди да се назначи и пристъпи към ин витро процедура, клиниките ежегодно да обявяват статистика за своята успеваемост в два раздела, собствени яйцеклетки и донорски, в които да бъде отбелязана поредност на опита при успех.