Съобщената от БСП информация за върнати в България с полет от Мюнхен мигранти се оказа изопачена. Днес лидерът Корнелия Нинова обяви и от трибуната на Народното събрание, и пред журналисти информация от германска миграционна служба от 8 февруари за върнати с чартър 24-ма души, шестима от които са осъдени за тежки престъпления. От "Възраждане" и "Има такъв народ" също изразиха тревогите си, а председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, поиска хората да бъдат или върнати в Германия, или в страните си на произход, или да отидат в затвор в България. Министърът на вътрешните работи Калин Стояновсложи край на спекулациите , като съобщи, че въпросните шестима престъпници са не чужденци, а българи.

"Шестимата български граждани са с изтърпени наказания лишаване от свобода във Федерална република Германия и след изтърпяването на наказанието, са депортирани в република България", обяви Калин Стоянов.

"Възраждане", БСП и "Има такъв народ" обаче не се отказаха лесно и продължиха: как се казват осъдените, имат ли български имена, от български произход ли са: "Българи по рождение, с български имена", отговори вътрешният министър. А осемнайсетте сирийци дали са осъждани, поинтересуваха се народните представители. "Не", каза Стоянов.

Драмата започна , след като от трибуната на парламента председателят на БСП Корнелия Нинова прочете прессъобщение на Баварската държавна служба за убежище и регистриране (Bayerisches Landesamt für Asyl und Rückführungen) от 8 февруари, според което в България са върнати 23-ма души, шестима от които са осъдени "наред с други неща за убийство, непредумишлено убийство, тежка телесна повреда, сексуални престъпления, утежняващи грабежи, пране на пари".

Нинова заяви, че управляващите превръщат страната "в наказателна колония, в която Европа връща престъпници, осъдени, с влезли в сила присъди".


Тошко Йорданов също критикува управляващите и заключи, че "тука ще ни напълнят с всякакви европейски мигранти-престъпници". Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел отговори: "Информацията ще бъде проверена, но реферира към Министерството на вътрешните работи."Калин Стоянов разясни,  че на българите по Конституция не може да бъде отказано да влязат в страната, а чужденците са със статус на бежанци. "Шестте лица, за които става въпрос, са български граждани, извършили са престъпления в Германия, изтърпели са своите присъди и след като са освободени от затвора, са депортирани в България", разясни отново за депутатите Стоянов.