Министерството на правосъдието прие предложението изпитът за юридическа правоспособност да се проведе през декември 2021 г., вместо през октомври 2021 г.

Становища за това постъпиха в хода на обществените консултации за промените в Наредба № 1 от 2019 г. за придобиване на юридическа правоспособност, които ведомството публикува през март т.г. 

Целта е да се осигури възможност за максимален брой стажант-юристи, чиито държавни изпити бяха отложени и проведени по-късно, поради въведените противоепидемични мерки, да могат да се явят на изпит за придобиване на юридическа правоспособност през настоящата година.

Според предложената промяна документите за явяване на изпита през декември 2021 г. ще се подават до края на месец октомври, което ще позволи на стажант-юристите, започнали стажа за придобиване на юридическа правоспособност по-късно поради отложените държавни изпити, да се явят на изпит за придобиване на юридическа правоспособност през настоящата година.

Проектът на Наредбата е публикуван за повторни обществени консултации в рамките на 14 дни на сайта на МП и на Портала за обществени консултации.