Тихомир Стоянов от НВУ “Васил Левски” е щастливецът, който тази година във Велико Търново, навръх Богоявление, извади от водата Светия кръст. Заради пандемичната обстановка и наложените противоепидемични мерки ритуалът се проведе във Военния университет и в надпреварата участваха само трима негови възпитаници, пише dnesbg.com.

20-годишният победител е второкурсник в специалност “Материални средства, придвижване и транспорт”.

“За мен беше чест да хвана кръста в този празничен ден. Скачам за втора година. Миналата не успях, но тази бях късметлия. Надявам се това да ми донесе най-вече здраве, особено в ситуацията, в която се намираме”, сподели щастливецът, малко след като излезе от водата. По традиция късметлията ще получи като награда от НВУ и няколко дни отпуск.

Началникът на Военния университет бриг. генерал Иван Маламов заяви, че този ритуал е една от нашите традиции, в които той държи да бъдат възпитавани курсантите, за да запазят българския дух. “Днес ние освещаваме бойните ни знамена заедно с българската православна църква и така показваме единство между два основни стълба на държавността, каквито са армията и църквата. Щастлив съм, че въпреки пандемията все пак успяхме да проведем този ритуал”, заяви бриг. генерал Маламов.

Победителят беше аплодиран от десетките гости и официални лица. На ритуала присъстваха народните представители Станислав Стоянов и доц. д-р Милен Михов, областният управител проф. Любомира Попова, кметът на В. Търново Даниел Панов, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, началникът на НВУ полк. Иван Маламов, местни парламентаристи, общественици и др. Малко преди това великотърновският митрополит Григорий освети бойните знамена на НВУ, на Областната и Общинската организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Богоявление е един от най-старите християнски празници, на който свършват т. нар. „мръсни дни“.

На този ден следва всичко да бъде пречистено и осветено. На 6 януари в християнските храмове се освещава вода и с нея се поръсва за здраве. Всички предмети, потопени в светената вода, се смятат за пречистени.