Конституционният съд е образувал делото по жалбата срещу наложения мораториум върху част от решенията на Министерски съвет. Искането бе отправено от 60 народни представители. В жалбата си те се позовават на членовете от Конституцията, които изчерпателно изброяват правомощията, които има Народното събрание. Според депутатите от ГЕРБ налагането на мораториум не е сред тях. 

Въпросът, на който ще трябва да отговорят магистратите, е : „Допустимо ли е с решение на Народното събрание временно да се спира изпълнението на установени от Конституцията и развити в законите правомощия на президента, изпълнителната власт, включително и когато Министерският съвет изпълнява функциите си в условията на чл. 111, ал. 3 от Конституцията, други държавни органи, установени от основния ни закон и съдебната власт?”.

Докладчик по делото е съдия Константин Пенчев.

Припомняме, че 22 април парламентът наложи мораториум върху решенията на Министерски съвет. Той ще е в сила до назначаването на нов кабинет. Предложението бе подкрепено от 151 депутати.

С решението се прекратяват възлагането на концесии, предоставяне на разрешения за търсене и проучване на подземни богатства, поемане и предоставяне на държавни заеми, промени в състава на органите за управление и контрол на държавните публични предприятия, държавни болници, дружества с над 50% държавно участие, извършване на разпоредителни сделки с недвижимо имущество на държавните лечебни заведения за болнична помощ, назначаване на лица на висши публични длъжности, назначения в държавната администрация.

Наложиха мораториум върху решенията на Министерски съветПредложението бе подкрепено от 151 депутати