Видеа, заснети от участници в протеста показват серия провокации, насочени към полицаите , които охраняват сградите на Министерски съвет и народното събрание. Кадрите показват, как яки момчета с бели тениски, с щампи #ОСТАВКА нападат униформените. Първоначално ги пръскат с лютив спрей, а след това се нахвърлят с тях с дръжките на знамената , като им крещят Отстъпи! Отстъпи!"  Видеото показва и как други мъже се нахвърлят с юмруци срещу полицаите , а ударите са придружени с крясъци и обиди. 

Сред мъжете, които блъскат и се опитват да обърнат бусовете има мъже с фанелки на "Възраждане" и други , които приличат на футболни фенове. От партията излязоха с официална позиция, в която твърдят, че техни привърженици не са проявявали агресия. 

Паралелно с това други протестиращи се опитват да направят буферна зона между служителите на реда и демонстрантите от първите редици, вероятно с цел да предотвратят физически сблъсък. 

Камерата е запечатала и обгазената журналистка Кана Рачева. 

 

Истината е, че днес срещу българската полиция излезе криминален контингент и ултраси, доведени от провинцията търсещи директен конфликт", с тези думи обрисува сблъсъка между полиция и протестиращите на площад "Независимост" днес шефът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов. 

Думите му се базират не само на огромната агресия, която бе упражнена днес от страна на демонстрантите, но и от досиетата им - 30 души от арестуваните 35 са с криминални регистрации, както комисар Иванов посочи - от цялата палитра на Наказателния кодекс. От изказването му стана още ясно, че много от арестуваните са от ПП "Възраждане".

Той припомни и за грубото насилие, вън от обгазяването. 

"Бяха използвани метални прътове, дървени колове, павета и камъни. Въпреки това бяхме изцяло в рамите на закона и дори се опитахме да внесем спокойствие сред трудно мога да нарека протестиращи", посочи шефът на Столичната дирекция на вътрешните работи.