Годишната инфлация у нас вече десети месец е едноцифрена и продължава да намалява. Това показват данните на НСИ. Инфлацията обаче продължава да се смята за "препъни камък" по пътя ни към еврото и едва след конвергентния доклад през лятото ще разберем ще има ли ново отлагане на датата за присъединяването ни. Но с какви показатели са били последните три държави, които приеха еврото?

Хърватия се присъединява към валутния съюз с рекордна инфлация - над 12%. Това обаче се случва в периода на ковид пандемията, а впоследствие опитът за пълномащабна инвация на Русия в Украйна. Преди тях - през 2020 г. инфлацията в Хърватия е била около нулата.

Преди нея към съюза се присъединява Литва - през 2015 г. Вилнюс е изпълнил изцяло Маастрихтските критерии. Инфлацията в двугодишния период преди членството в еврозоната надвишава само два пъти 2%.

Година по-рано Латвия приема еврото - през 2014 г. По това време годишната инфлация в страната е 0.4%. Въпреки че две години по-рано балтийската държавата също трябва да се бори с по-висока инфлация, но от около 4.5%.

У нас - месеци преди очакваното присъединяване - месечната инфлация е 0,2 %, а годишната - 3%. И данните сочат, че продължава да намалява. Усещат ли обаче потребителите по джоба си , че инфлацията намалява?

"Оооо, не, не виждам да има спад на инфлацията, защото колкото пъти вляза в магазина, цените са все нагоре", категорична е Янка Трифонова.

Пенсията на Янка Трифонова от Русе стига само за най-необходимото.

"Боб да сваря, месо не се занимавам да купувам. Слава Богу, че хлябът се задържа сега на същата цена и да са живи и здрави децата. Tе ходят да пазаруват на едро, за да може накрая да излиза по-евтино."

На едро пазарува и Галя Георгиева, за да зареди хранителния си магазин в Мартен. Всеки ден стоките са на различна цена.

"Днес, ако получавам вафлата на 0.20 лв на следващия ден е на 0.24 лв, по следващия на 0.27. не само вафлата, всеки продукт. Говорим за меса, говорим за алкохол, цигари", каза Галя Георгиева, собственик на хранителен магазин.

"Поскъпване има при колбасите, при сладоледите. Спад се наблюдава при зеленчуците, когато им е сезон", заяви Георги Минчев – собственик на хранителен магазин.

"Започва да се работи все по-трудно. Плашещо е", категорична е Галя Георгиева.

В магазина на Георги Минчев тефтерът с клиенти , които пазаруват на вересия, за да оцелеят ,отдавна е изписан.

"Изплащат се да, но има случаи, в които не могат и до там", коментира Георги Минчев - собственик на хранителен магазин.

Според икономисти, спад на инфлацията не означава понижение на общото ценово равнище.

"Просто цените вместо да растат със 17%, както е било в края на 2022 година, растат с 3%, което е над средното за ЕС, там е 2,4%. Важно е не само как се променят цените , а номиналните заплати. Брутната заплата в България расте по-бързо, отколкото расте инфлацията. Не мога да кажа, че се чувстваме богати, просто на фона на това, което е било преди 2 години, не би трябвало да чувстваме влошаване", обясни доц. Александър Косулиев, ръководител катедра „Икономика и международни отношения“ в РУ.

Заплатите в частния сектор през 2023 година са се повишили с 16%, а в държавния с 27 на сто, предаде БНТ.