Хартиената рецепта ще изчезне до 1-ви май, ако бъдат спазени всички срокове, описани в новите наредби. Това заяви в предаването "Тази сутрин" по БТВ председателят на Сдружение "Асоциация на собствениците на аптеки" Николай Костов. Той допълни, че правителството е представило единствено централната система за електронните рецепти, но е необходимо време, за да може софтуерът да стигне до всички аптеки в страната. 

"Имаме нужда от време, за да се присъединим. Има няколко производителя на софтуери за аптеките и за лекарите, като всички те трябва да се интегрират в централния. Мисля, че това ще стане в законоустановения срок", заяви той.

Самата електронна рецепта ще представлява 9-цифрен код, който лекарят дава на пациента, а той-на фармацевта. Така, по електронен път, аптекарят ще може да види какви лекарства са предписани. 

"Електронната рецепта ще облекчи и оптимизира работата ни и ще даде прозрачност", каза още Костов. Според него има начини тези рецепти да бъдат разчетени, дори и преди да бъде интегрирана системата в дадена аптека. Тези, които работят с електронна рецепта, ще бъдат обозначени със стикери.