Германия ще издаде предупреждение за пътуване към България. Това съобщава МВнР, позовавайки се на информация от германските власти. Считано от 21 март, страната ни ще бъде поставена в списъка с рисковите области с висока честота на заболяванията от COVID-19 на института „Робърт Кох“.

Българското посолство в Берлин обръща внимание, че пътуващите от такива райони трябва да представят доказателство, че не са заразени, при влизането си в Германия. Те трябва да имат отрицателен резултат от тест, който при поискване да бъде представен на превозвача преди заминаване, на компетентния орган или на граничния контрол.

Всички влизащи в страната подлежат на задължителна 10-дневна карантина, при спазване на разпоредбите на съответната федерална провинция.

МВнР припомня, че всяка федерална провинция в Германия прилага правилото за карантина в адаптиран, съобразен с местните особености на разпространението на коронавируса, вид. Препоръчително е гражданите да проверяват предварително актуалните специфични изисквания за съответната провинция, към която пътуват.