Двама от членовете на  Светия синод - - Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Врачанския митрополит Григорий са оттеглили подкрепата си за въведената нова процедура, с която бяха касирани изборите за избора на сливенски митрополит.   Йоан беше избран за наместник на престола след смъртта на митрополит Йоаникий, както и за организатор на избора.

Основните критики след приемането на наредбата бяха, че промени в устава на синода според него могат да се правят само на Църковен събор. Двамата митрополити днес я определят като "прибързано решение".

"По нея се произнесоха авторитетни юристи и други специалисти, които констатираха сериозни проблеми с оглед на досегашната практика, на Устава на Българската православна църква и на държавното законодателство. Стана ясно, че подобна наредба не може да бъде приета и приложена. В името на любовта, мира и единството на Българската православна църква, както и за избягване на всяка съблазън и смут у народа Божи, заявяваме, че оттегляме своята подкрепа за приемане на синодалната наредба", пишат митрополитите.

На 24 февруари за новата наредба, според която Светия синод сам избира митрополитите, гласуваха 9 от 12-те присъстващи духовници. Тримата, гласували против - Гавриил, Даниил и Серафим вече направиха писмено становище срещу нея. В заседанието не участваха патриархът и Софийски митрополит Неофит, който е в болница с влошено здраве, и митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф.

Впоследствие Йосиф определи като прибързано, недоказано и безотговорно касирането на избора на сливенски митрополит, а приемането на новата наредба като безотговорно.