България е на последно място в Европейския съюз в Индекса за медийна грамотност от 2021 г. Освен това държавата ни поддържа незадоволителното ниво от четири години. Това сочат резултатите от издание на Индекса за медийна грамотност за 2021 г., изготвен от Инициативата за европейски политики на Институт Отворено общество – София. Индексът оценява потенциалната устойчивост към разпространението на фалшиви новини  в 35 европейски държави, като се използват индикатори за медийна свобода, образование и доверие между хората.  

Лошото представяне на България се дължи на ниските резултати по четивна грамотност в изследванията на PISA, лошите оценки за свободата на медиите в международните класации на Freedom House и на „Репортери без граници“, както и на данните за ниско доверие между хората.   

България заема 30 място в класацията от 35 държави и се намира в предпоследния, четвърти клъстер, редом с Гърция (27 място), Румъния (28 място), Сърбия (29 място), Турция (31 място), Черна гора (32 място). 

Позицията на България се влошава с 1 място спрямо 2019, като се връща на позициите от 2018 и 2017 година. През 2021 г. България има 29 точки, като виждаме влошаване в сравнение с предишни години (-3 точки спрямо 2019 г., -1 спрямо 2018 г., -2 точки спрямо 2017 г.). 

Това издание на индекса се появява по време на двойна криза, когато пандемията от Ковид-19 се влошава допълнително от инфодемия – потокът от фалшиви новини и дезинформация сред прекалено много информация.  

Докладът препоръчва образованието като най-оптимален подход за справяне с фалшивите новини.