Днес е Благовещение. Всяка година християнският празник се отбелязва на 25 март. Библейското поверие гласи, че при оповестяване на благата вест от Св. арх. Гавриил на Пресвета Богородица, че ще зачене и роди син, долетели кукувици и лястовици, за да известят за идващата пролет.

Света Богородица е закрилница на майките и това е причината празникът да се чества от тях. Благовец или Благовещение е известен още като "половин Великден".

Традиции и обичаи на Благовещение

Празникът е по време на Великия пост, който изключва пищните трапези. На този ден църквата разрешава яденето на риба, растителна мазнина и вино. Постна, но същевременно богата трябва да е празничната трапеза. На нея задължително присъства обредна питка и риба. Приготвя се и лучник, както и каша от прясна коприва, лучена салата с джоджен и магданоз.

На този ден в църквата се носи стрък босилек, който се освещава и се връща обратно у дома. На Благовец се засаждса босилек в саксия, за да пази дома. На празника трябва да се стане рано, за да е богата годината. Първото парче от обредната пита се отчупва от домакинята и се оставя пред прага на дома. То е предназначено за домашния дух, който покровителства къщата. На празничната трапеза трябва да се събере целият род. Приготвената питка се маже с мед и с нея се черпят съседи и близки. Празникът се посреща с чисти домове и дворове, а боклукът се пали, за да се изгорят и болестите.

На празника не се върши никаква домакинска работа. Дори птиците не свиват гнезда. Друга традиция, свързана с този християнски празник, е пробиването на ушите н момиченцата. Вярва се, че на този ден няма да ги боли заради кръжащия над тях архангел Гавраил.

Дръвчета, засадени на този ден, раждат много сладки плодове. Хубавото време на празника вещае плодородна година. Паленето на огньове е друга традиция заради вярванията в пречистващата сила на огъня. Децата и младежите прескачат запалените огньове за здраве.

От този ден и времето започва да се затопля – змиите и гущерите излизат от леговищата. Според традицията се палят парцали от конопено платно, за да се прогонят гущерите и змиите. Друг обичай е паленето на оборски тор във всички ъгли на двора. Той се изпълнява рано сутрин. Вярването е, че по този начин могат да се прогонят влечугите от двора.

Имен ден на Благовещение празнужат Благовест, Благовеста, Блага, Благо, Благой, Благойна, Бончо, Бонка, Мариан, Мариян, Мариана, Марияна, Вангел, Ванга, Евангелина, Добрин, Добринка, Добромир, Добромира, Добрина, Ева и Габриела.