Президентът Румен Радев и "Демократична България" поискаха  онлайн излъчване на броенето на бюлетините по време на консултациите на "Дондуков" 2 днес. Според съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов това е изключително важна мярка и обединението е готово да направи за депутатите законодателни изменения в тази посока.

Държавният глава също смята, че трябва да има възможност броенето на бюлетините и отчитането на резултатите от вота да се излъчват на живо от наблюдателите и застъпниците на изборите.

В момента изборното законодателство не позволя видеонаблюдение на изборния процес. 

От "Демократична България" казаха, че имат около 6 хил. доброволци да наблюдават честността на вота в кампанията "Ти броиш", но трябва да се гарантира тяхното здраве .

От ДП предлагат още гласуване по пощата поне за българите в чужбина и за карантинираните, независим одит на машините за гласуване, събиране на подписи за участие във вота чрез електронен формат, увеличаване на безплатното телевизионно време на партиите в обществените медии по време на кампанията и др.

Бизнесменът с 18 обвинения Васил Божков също направи заявка за консултация на президента и с неговата партия. Ето какво написа Божков:

"Поздравявам президента Румен Радев за решението му да се консултира с извънпарламентарните партии за изборите. Надявам се да не се ограничи само с партиите на статуквото.

#БъдетеЗдрави"

Партията на Божков "Българско лято" бе учредена онлайн преди няколко дни.