62 010 дози от ваксината на Пфайзер пристигнаха у нас по-рано днес. Това е първата доставка от общо 2.7 милиона дози, които очакваме до края на месец юни, обяви здравният министър Костадин Ангелов. Освен тях, се очакват 500 000 дози от препарата на Модерна и още толкова от този на "Джонсън и Джонсън" .През април месец се очакват съответно 90 000 и 40 000 дози от двете ваксини.

"Предстои да стане ясно и кога ще пристигнат и първите дози от договорените допълнително 1 300 000. 503 000 са ваксинираните към момента, нямаме притеснения за темповете на ваксинацията. Системата вече е създадена, личните лекари са доволни от организацията, има подсигурени достатъчно лични предпазни средства, консумативии дезинфектанти за месеци напред", обясни министърът на премиера Бойко Борисов. 

"Обещах на българите да имат най-добрите ваксини - подчертавам доброволни и безплатни. Пускайте и зелени коридори, пускайте и максимално личните лекари, за да се ваксинират хората, защото това е единственият шанс да се справим с пандемията", каза Борисов. Той допълни, че има достатъчно налични ваксини, за да могат българите да изберат най-подходящата за тях. 

"Поел съм ангажимент, изпълнил съм го, така че никой вече не може да каже, че няма ваксини. Благодаря на тези 19 държави, които се съгласиха техните ваксини да дойдат в България, за подкрепата", допълни премиерът.