До края на следващата седмица ще бъде ясно дали учениците от 5-ти до 12-ти клас ще се върнат в класните стаи. Това стана ясно по време на испекция на премиера Бойко Борисов и министъра на образованието Красимир Вълчев в едно от школата във Велико Търново. 

"Аз се учудвам, че днес президентът говори по темата избори. Имаме обявена дата 28 март, за тази дата се готвим, за тази дата готвим медицински протокол навсякъде. Ако някой можеше да даде прогноза какво ще е през март, щеше да е шеф на СЗО. Никой не може да даде по-различна прогноза от тази", каза Борисов. Премиерът заяви, че държавният глана се опитва да се оправдае с медицинските спедиалисти, за да отмени изборите.

"Ако иска да ги отменя, това е в неговите правомощия. Но да се опира на това, че никой не може да даде прогноза", каза премиерът.

Той още веднъж обърна внимание, че в настоящата криза, предизвикана от COVID-19,  никой не може да прогнозира с точност ситуацията с пандемията и напомни, че и в момента редица страни в Европа налагат по-строги мерки, следи се и разпространението на новия щам на коронавируса. Борисов изтъкна още, че процесът по ваксинацията в България е в ход, очакват се ритмични доставки от ваксината и изрази надежда, че през месец март обстановката ще бъде по-спокойна.

„Към днешна дата пуснахме учениците до 4 клас. Следващия четвъртък, ако данните са добри, ще обсъдим и темата за учениците до 12 клас“, обяви министър-председателят. В разговор с директорката на СУ „Емилиян Станев“ Кина Котларска премиерът Борисов се увери, че учебният процес в училището се провежда нормално при спазване на противоепидемичните мерки, като присъствието на учениците до 4 клас там е над 97%. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който също беше на място с премиера Борисов потвърди, че след като измине една пълна седмица и тогава се отчете актуалната ситуация с пандемията, ще се вземе решение и за учениците до 12 клас.

Министърът на финансите Кирил Ананиев, който също беше във Велико Търново, посочи, че за първи път в бюджета за настоящата година общините получават допълнително финансиране в размер на 730 млн. лв. „Диалогът между централната и местната власт е на много добро ниво. Със средствата за общините ще бъдат подобрени услугите, които местната власт предоставят на хората“, посочи финансовият министър.

СУ „Емилиян Станев“, с чийто директор разговаря днес премиерът Борисов, е най-голямото училище във Велико Търново. Учебното заведение е модернизирано в рамките на проекта на общината за внедряване на мерки за енергийна ефективност на стойност 1 180 557,48 лв. Поставена е външна топлоизолация по стени от профилирани топлоизолационни панели. Подменено е осветлението и отоплителната инсталация. Изградена е система от слънчеви колектори за затопляне на битово горещата вода за училището и отделна система за затопляне на водата на плувния басейн. Изградена е вентилационна инсталация с климатична камера за двата физкултурни салона.

 

Президентът иска прогнози за броя на карантинираните през март, мислят варианти как да гласуватСъс сигурност ще бъдат предписани дезинфекция, дистанция и лични предпазни средства