Бившият шеф на "Вътрешна сигурност" Стефчо Банков, когото Бойко Рашков уволни преди две години, отново е служител на МВР, съобщава "Сега". "На база съдебно решение, считано от 5 март 2024 г. Стефчо Банков е възстановен на работа в МВР, "Звено за подпомагане на министъра", гласи отговорът на МВР на въпроса като какъв и кога.  След уволнението му, Банков бе назначен от тогавашният главен прокурор Иван Гешев като прокурорски помощник.  

Съдебното решение, за което от МВР говорят, е на административния съд в София от края на м.г. То е по поредното дело, което Банков води срещу МВР. Първо той осъди министерството за уволнението си, а след това заведе дело и защото не му е предложена ръководна длъжност, на която той да се съгласи да бъде възстановен. Предложени са му различни места из страната, като за единственото място в София той няма адекватно образование, става ясно от съдебното решение. Банков печели и това дело. МВР подава жалба, но... не плаща държавната такса от 70 лв. и така делото е прекратено, разкри Bird.bg

Така в крайна сметка Банков напуска поста си на прокурорски помощник във Върховната касационна прокуратура и се връща в МВР. Преди година в разгара на войната между все още главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов, който по настоящем е и.ф. главен прокурор, Банков беше посочен от Сарафов като ръководител на "частното външно наблюдение" на Гешев. "Това е нелегална структура, която се ръководи от Стефчо Банков" и прави записи. Сарафов хвърли обвиненията по повод публикуването на негова снимка с Петьо Петров - Еврото пред ресторанта "Осемте джуджета". Банков обаче запази поста си във върховната прокуратура и по времето на Сарафов. По информация на "Сега" е предстояло уволнението му заради отрицателна атестация, но е напуснал сам точно преди това.

Банков оглави "Вътрешна сигурност" в МВР през декември 2019 г., преди това беше зам.-шеф там. Банков беше шеф на звеното по време на летните протести срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев през 2020 г., които ще се запомнят с ненаказаното полицейско насилие.

Повод за уволнението на Банков от МВР формално станаха негови изказвания по адрес на Рашков. Дисциплинарната комисия прие, че с тях той е уронил престижа на МВР. Тогавашният шеф на "Вътрешна сигурност" твърдеше, че му е оказван безпрецедентен натиск, за да бъде преназначен в Звеното за подпомагане на министъра. Определил е преназначаването си като "изчистване на неудобните служители" и "терор" от министъра. Съдът установи, че Банков не е бил изслушан, преди да бъде уволнен, с което са нарушени правата му. Освен това съдът се съгласи с Банков, че дадените оценки засягат личността на министъра, а не уронват престижа на МВР.

Това е поредното дело, което МВР губи от дисциплинарно уволнен служител. 

Триумфалното завръщане на Банков в МВР се случва дни след като сестра му - Петя Банкова, е назначена за директор на Агенция "Митници" със заповед на финансовия министър Асен Василев.

Банкова е възпитаник на Академията на МВР, а 6 години по-късно завършва право и в нашумелия напоследък ЮЗУ в Благоевград. После става и доктор по национална сигурност в УНИБИТ. "Към момента е студент задочно обучение във Военна академия "Г. С. Раковски" в магистърска специалност с направление "Психология", като паралелно се обучава и в "Институт по интегративна психотерапия и психосоматика", гласи официалната биография на Банкова, качена на сайта на митниците. Преди да стане директор, тя е заместник-директор там.

ОД на МВР - Пловдив губи всеки 2 от 3 дела за уволнени и наказани полицаиОбъркани процедури, претупани проверки и некомпетентни проверяващи правят дисциплинарните наказания по ЗнМВР почти невъзможни