Частичното бедствено положение в Пернишко остава в сила 7 дни. Това стана ясно от заповедта на кмета на общината Станислав Владимиров. Бедственото положение е за град Батановци и селата Ярджиловци и Черна гора. 

Мярката е предприета заради обилните валежи, довели до увеличен дебит на реките, преминаващи през територията на общината. Контролираното изпускане на язовир "Студена" заради повишения приток е довело до високо покачване на водите на Струма и излизане от коритото й при махала "Андрейна" в Батановци.

Невъзможността за вливане на реките Мещичка и Конска е предизвикало преливане на реките в Ярджиловци и заливане на къщи и селскостопански площи. Увеличен дебит на канал, преминаващ през с. Черна гора, с води от дерето на селото, вливащ се в река Конска, довел до заливане на селскостопански сгради. За овладяване на кризисното положение е започнала евакуация на хора от махала "Андрейна" в гр. Батановци, укрепват се бреговете на реките Конска и Мещичка посредством изграждане на диги, отводнява се пътят в  Ярджиловци, отпушва се каналът в  Черна гора. На помощ са се притекли и доброволци от общинското формирование "Протожер".

Река Ерма преля! Обявиха бедствено положение в ТрънНаводнени са къщи и дворове