Обсъждат се различни варианти за облекчение на мерките след 4-ти февруари. По отношение на отварянето най-разумната формула е връщането на три класа от 5-ти до 12-ти клас. Има вероятност паралелките да се връщат поетапно, а всеки клас да учи по три седмици присъствено и три - дистанционно. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов по време на брифинг.

По-късно днес ще се обсъди и организацията на ваксинацията на учителите.

"Във всеки регион нещата са различни. В Русе, например, кабинетите на РЗИ са в центъра и са удобни за ваксинационни. Има варианти за имунизация в РЗИ или в училището, ако там бъдат разположени мобилни екипи", заяви Ангелов. Той допъли, че 45 дни преди изборите ще бъде изготвен протокол с максимално подробни данни. 

Министърът коментира и поведението на ресторантьорите, които вече обсъждат варианти за протести, ако останат затворени. Припомняме, че вчера една от браншовите асоциации публикува анкета и се обърна към членовете си, за да обсъдят бъдещите действия, ако мерките бъдат удължени след края на месеца. Един от вариантите е бунт, по примера на Италия и отваряне на завдененията.

"Една война не се печели със заплахи, или пък с опити на някой бранш да изкара аргументи. Това, че някой бранш отправя заплахи, не считам, че ще даде резултат за здравето на българските граждани. Важно е да кажем, че по отношение на всяка една от мерките, която се обсъжда или разхлабва, трябва да се гледа цялостната картина и до какви резултати ще доведе. Ние имаме приоритети, а Ковид-19 е това, което ни позволи да ги пренаредим. Казах още в началото, че приоритетите ще бъдат образование, здравеопазване и спорт. Хотели и ресторанти, колкото и да са важни, не са приоритет в момета", заяви Ангелов.

Очаквайте подробности!

Ресторантьори питат: Национален протест или бунт като в Италия, ако мерките бъдат удължени?Какви действия да бъдат предприети, ако обектите останат затворени?