Все повече деца в България имат затлъстяване, като тези между 5 и 19 години са 32%. Статистиката на Световната здравна организация съобщи председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания доц. Теодора Дърленска по време на дискусия „Да поговорим за затлъстяването". Кампанията е по повод Световния ден за борба със затлъстяването на 4 март.

7 на 1000 прегледани деца до 6 години са затлъстели, обясни зам,-здравният министър доц. Михаил Околийски. "Най-много затлъстяват учениците в 7 клас. Нишката се къса с влизането в пубертета, не се разбира важността да си много активен физически", коментира той. По думите му ниската активност и нездравословно хранене са основни причини за затлъстяването.

Обществото не разглежда затлъстяването като заболяване. То е хронично заболяване. Начинът на живот е важен, но има генетични фактори, които предразполагат това заболяване, уточни доц. Дърленска. Според нея, ако в ранна детска възраст един човек има затлъстяване, рискът над 18 години да го развие, е 50%. Ако в юношеството има затлъстяване, то 80% е рискът да е със затлъстяване и като възрастен. "Пълно дете става пълен възрастен", каза Дърленска. По думите това води до възможност от развитие на 250 заболявания. Тя даде съвети да се приемат всеки ден плодове и зеленчуци, да се приемат варива, както хората да се движат и да имат поне 8-часов сън.

За най-малките сме предвидили здравословна закуска, която може да е подкрепяща или основна. Основната е с 20% енергийно съдържание, а подкрепящата е с 10-15%, обясни Благовеста Борчева - държавен експерт в Министерство на образованието и науката. . В детските градини храната се изготвя съобразно рецептурници – те са обновени, стремим се храненето да е баланасирано и здравословно. Искаме здравното образование да е отделен предмет, който да е в програмата за всеки клас, каза Борчева.

Според Околийски здравното министерство ще започне информационна кампания от март, в която известни личности като Григор Димитров и Георги Господинов ще промотират колко е важно да си здрав.