Предложението на фондация „Дом за Пловдивската опера” да се събори Партийният дом, а на негово място да се направи нова сграда, която да приюти културната институция, ще се гласува следващата седмица, научи TrafficNews.bg.

Днес предложението е успяло да мине през нужните комисии, за да може да бъде входирано за следващата сесия на Общинския съвет. Проектът за новата сграда на операта е бил представен и от арх. Илко Николов пред пловдивските общинари. От презентацията е станало ясно, че новата сграда с прилежащата инфраструктура ще струва около 30 млн. лева. Предварителните количествено-стойностни сметки касаят единствено реализацията на проекта, и в тях не влиза евентуалното събаряне на сградата и изравняване и проучване на терена.

Припомняме, че вчера градоначалникът Иван Тотев заяви, че ремонтът на сегашната сграда ще струва най-малко 12 млн. лева.  Той каза още, че решението за съдбата на Партийния дом трябва да дойде колективно – от пловдивчани, тъй като това е важен въпрос за града.

Градоначалникът обясни, че разчетите за реконструкцията на Партийния дом, за да добие съвременен вид и да има всички мерки за безопасност, ще струва поне 12-13 млн. лева, което е изключително висока цена.  Също така сградата има задължителни предписания за конструктивното й укрепване, което влиза във въпросната цена.

Гласуването в Общинския съвет обаче няма да предреши съдбата й. Дори да гласуват „за” събарянето, ще предстоят обществени обсъждания, а не е изключено и референдум, тъй като въпросът е важен за пловдивчани, обясни Тотев. Той каза още, че не е проблем местенето на държавните институции, които са разположени там. Още повече, че това е нужен процес, който не зависи от съдбата на Партийния дом. Премахването на общинските звена от центъра е политика, която градските ще спазва при всички положения.  

Дори да се вземе решение за бутането на Партийния дом, това нямало да стане от днес за утре, а щяла да мине дълга процедура, която може да отнеме и няколко години.

Нова опера или стар Партиен дом? 11 пловдивски авторитетни личности коментират тематаСпециалистите подчертаха, че в зоната няма достатъчно пространство за музикален театър, други подкрепиха идеята с аргумент, че административната сграда е грозна