Капацитетът на леглова база в хотелите в Пловдив скоро ще е напълно недостатъчен, отчита браншовата статистиката. През последния месец е регистриран сериозен ръст на нощуващите под тепетата. Спрямо май месец миналата година, през 2018, избралите да отседнат в хотел в Пловдив, са с близо 12% повече.

Редовно туристи и българи от други градове, искащи да резервират стая, се сблъскват с реалността - липса на свободни места. Икономическата експанзия, разширяването на индустриалните зони, засилена урбанизация и все по-привлекателното място, което Пловдив заема в туристическата карта на света, са основните фактори, които изискват спешно разширяване на пазара на хотелиерските услуги в града. 

Именно това са и основните парични инвеститори да се насочват към изграждане на нови хотели в бързоразвиващия се Пловдив. Пиковата необходимост вдига неминуемо стандартите на услугите и създава сериозна конкуренция в хотелиерския бранш. 

Един от най-обещаващите нови обекти ще се издигне на ул. "Княгиня Мария Луиза", срещу църквата "Света Петка". Капацитетът му е съобразен пряко с дефицита на леглова база, като зданието ще разполага с цели 134 стаи за настаняване. 

Бизнесмените са се съобразили и с друг ключов показател от статистиката, а именно фактът, че над 75% от българите, търсещи хотел избират по-висок клас - от 3 или 4 звезди нагоре. Чужденците, които правят резервации за повече време, още повече държат на лукса като над две трети от всички спят в хотели с 4 и 5 звезди. 

Обръщането към нуждите на туризма е далновидно, предвид че се очаква по време на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019, потокът на гостуващите и съответно настаняващите се в града да се увеличи колосално. Това предполага делът на нощуващите чужденци дори да вземе превес над българския. /Към май месец 2018 общият брой на реализирани нощувките е 90.5 хиляди, като 56.2 хил. от тях са реализирани от български граждани, a 34.3 хил. - от чужденци. Горе долу 70 към 30 е пък съотношението на пребиваващите по народност./

Както идентифицирахме, чужденците предпочитат луксозното настанявана, каквото ще предлага модерната сграда на новия хотел в центъра. СПА център със сауна, парна баня, джакузи и зона релакс, фитнес зала, масаж; голям пиано бар с над 80 места, ресторант, магазини, фризьорски салон и бизнес център с офиси са само част от удобствата, от които ще могат да се възползват гостите на хотела. 

От гледна точка на бизнес командировките, предвид все по-големия брой икономически форуми, провеждащи се в Пловдив, и инвестициите на високотехнологични компании в региона, сградата ще предлага конферентна зала за 90 човека, четири заседателни зали и различни технологични решения за презентиране.

Локацията пък е изключително добре подбрана - на петминутно пешеходно разстояние от площад „Централен“, а и изключително удобна в инфраструктурен план - намира се на главен булевард. Паркирането е уредено, като в приземен етаж ще бъдат обособени 72 паркоместа.

Сградата ще се състои от два подземни етажа и максимум пет етажа и мансарда. Прави впечатление, че в идейната база на проекта, е залегнала всеобхватно необходимостта от изграждане на достъпна среда за хора с увреждания. 

Има стая, предвидена специално за хора в неравностойно положение, с цялото необходимото оборудване и разстояние между отделните мебели, а различните възки между нивата са съобразени с нуждите на инвалиди и майки с деца. 

Предстои в близкия месец да стане ясно и наименованието на бъдещия хотел, който ще заеме пространство, което години наред пустееше и ставаше обиталище за резерват и престъпност. Новата сграда ще бъде естествено продължение на пълната реконструкция и облагородяване на целия район, заключен между бул. "Мария Луиза", "Източен", "Шести септември" и "Цар Борис Трети Обединител".

Свърталище на жрици и наркомани се превръща в модерна сграда СНИМКИ

TrafficNews.bg ще продължи да следи и да анализира състоянието и мащабите на хотелиерския бранш в града, като ви информира за всички нови проекти и строежи.