Известната ромска фамилия Карагьозови осъди НАП заради глоба от 3000 лева

На фирмата ЕТ „ЧАКМАК 60” е била наложена санкция по закона за ДДС

11.12.2023 21:30 20203 0
Известната ромска фамилия Карагьозови осъди НАП заради глоба от 3000 лева

Известната ромската фамилия Карагьозови от Столипиново осъди НАП, след като от агенцията наложиха глоба от 3000 лева на фирмата им. ЕТ „ЧАКМАК 60” с МОЛ Веселин Карагьозов е обжалвала в съда наказателно постановление, издадено на 17 февруари тази година от Главна дирекция „Фискален контрол“ при ЦУ на НАП. Санкцията е по закона за ДДС и е в размер на 3000 лева.

Причината е плащане от друга фирма за което се твърди, че е направено в брой и не е издаден касов бон, с което се избягва плащане на ДДС. Пред Районен съд – Пловдив Карагьозови твърдят, че на 4 октомври 2021 г. е постъпило плащане към тях от „Инфрастройгруп“ ЕООД с издадена фактура в размер на 5 000 лева, което е заплатено изцяло с банков превод по банкова сметка. В жалбата се твърди, че не са получавали никакви плащания в брой.

Представителят на НАП от своя страна се позовава на попълнената декларация от представляващия едноличния търговец като намира същата за годно доказателство, от което да се установява, че заплащането по фактурата е извършено в брой. В този случай търговецът е следвало да има монтирано и въведено в експлоатация фискално устройство, каквото е нямал.

Ателието за ковано желязо на Чакмака от Столипиново влезе в черния списък на НАПОбектът може да бъде запечатан заради регистрирано нарушение на данъчното законодателство

Съдът от своя страна като е разгледал доводите на страните и доказателствата е установил, че всъщност санкцията е съставена за липсата на касов апарат, а не за плащането по конкретната фактура, а от агенцията са направили пропуск, като не са допуснали разкриването на обективната истина по плащането на фактура, направено година преди проверката. Представителят на ЕТ „ЧАКМАК 60” Веселин Карагьозов е разписал, предоставен му документ от НАП, че плащането по конкретната фактура е било направено в брой, но никой не го е запознал със съдържанието.

След запознаване с всички материали по делото, преди дни магистратите са отменили глобата от 3000 лева, а със същото решение са наложили на НАП да заплати на ЕТ „ЧАКМАК 60” сумата от 850 лева представляваща разноски за адвокатско възнаграждение.

Повече за колоритните истории на ромската фамилия, може да прочетете тук:

Чакмака след стрелбата пред съда: Не искам внукът ми да расте в джунглата

Ромската фамилия, прибрала новородено с хеликоптер в Столипиново - замесена в мелето пред съда

Масов бой и стрелба! Две ромски фамилии в челен сблъсък пред съда в Пловдив

 
Изпрати новина