Две ромски фамилии от Столипиново спретнаха масов бой пред Съдебна палата в Пловдив преди няколко дни. Физическата разправа ескалира до стрелба с газов пистолет, а причината се оказа дело за попечителски права. След като родителските права биват присъдени на майката на детето, пред съда започва разправия между двата рода, като се стига дори до вадене на оръжие.

Оказва се, че стрелецът е братовчедът на майката на бебето, 17-годишният Митко. За щастие при престрелката няма пострадали, защото изстрелите са били във въздуха, но наблизо е имало деца, които са станали свидетели на случващото се.

Участие в скандала взима една от известните ромски фамилии в махалата, а именно семейството на Асен Карагьозов, по-известен като Чакмака, който е дядо на бебето по бащина линия. Фамилията се занимава с ковано желязо и са сред известните майстори в града.

Семейство Карагьозови не са съгласни с взетото решение от съдийката, а именно родителските права да бъдат присъдени на майката. Според тях майката на малкия Асен не се грижи добре за бебето и не може да осигури добър стандарт на живот.

TrafficNews откри дядото на бебето Асен Карагозов - Чакмака, за да разкаже какво се е случило в деня на престрелката и защо се е стигнало до там.

„ Съдийката взе лошо решение. Не избра правилната среда за моя внук и не знае в каква среда ще влезе. Аз искам да му създам добри условия, да има образование и възпитание.

Майката се намира в Столипиново, в джунглата, в средата на махалата. Там детето няма да получи никакво възпитание”, каза той.

Според Асен Карагьозов, майката не полага никакви грижи за детето, никога не го е водила на консултация и на прегледи, като дори твърди, че не му знае името.

Асен разказа, че след като делото е приключило той е разговарял със съдийката пред сградата на Съдебната палата в Пловдив. В този момент от сградата излязъл бившият му тъст и започнал да го псува и да му се заканва.

„Не съм постъпвал никога лошо с родителите на снахата. Докато говорих със съдията, бащата на снахата започна да играе кючек още в коридора в съда и от там излезе и започна да ни псува и каза:

„Ти ли си най- големия тарикат, виж че аз взех детето”, и от там те припкаха да ни ударят, изкараха пистолети, аз бях с адвокатката отстрани и тя също се изплаши. Като започна стрелбата, тя беше точно до мен”, разказа Асен.

По думите на Чакмака, пистолетите са били два, а стрелците са насочили оръжията срещу баща му.

„Оръжието го изкара на снахата братовчеда - Митко. Другият брат също изкара пистолет, имаше два изстрела. Насочи пистолета срещу баща ми, но не можа да го уцели.

След като стреля се отдръпнахме да не стане някаква беля и баща ми се обади на 112, след което отидохме да дадем обяснения.”

Стрелците са задържани в 4-то РПУ, а семейството на Асен Карагьозов заяви, че ще продължи да търси правата си, защото смята, че ако детето остане да живее при майка си, то живота му ще бъде провален.

Роднините на майката обаче твърдят, че братът на Асен е извадил нож и затова напрежението е ескалирало. 

Масов бой и стрелба! Две ромски фамилии в челен сблъсък пред съда в ПловдивПолиция укроти враждуващите Монтеки и Капулети

Ромската фамилия, прибрала новородено с хеликоптер в Столипиново - замесена в мелето пред съдаДело за попечителски права се оказа в основата на скандала

Младеж е арестуван заради стрелбата пред съда в ПловдивНамерен е и газовият пистолет, с който са произведени изстрелите

Преди време семейство Карагьозови, организира невижданото до момента посрещане на новородено в махалата, като го взе с хеликоптер от родилния дом. Вертолетът кацна на стадиона в Столипиново пред очите на стотици смаяни съкварталци. Тъй като пилотът нямаше разрешение, му бе наложена солена глоба, която обаче дятото плати без да му мигне окото.  

Вижте целия разказ на Асен Карагьозов - Чакмака пред TrafficNews: