Младата и талантлива пловдивчанка Мариета Котова получи награда за “Изгряваща звезда 2020”, която Академията за мода присъжда за първи път на най-добрите български млади дизайнери.

Мариета получи приза по време на традиционното лятно събитие Summer Fashion, а церемонията по награждаването бе предхождана от бляскав гала ревю-спектакъл. 

Пловдивската дизайнерка публикува няколко снимки от звездното събитие и не скри радостта си за полученото отличие.

Пред Trafficnews тя споделя: "Със сигурност не съм очаквала да бъда оценена толкова скоро след дебюта ми като дизайнер през 2019! Изключително съм щастлива, че имам възможност да съм една от първите носители на тази награда. Радвам се, че точно в България започна всичко и получвам първо такова отличие тук. Като млад дизайнер да бъдеш оценен от Академията за Мода в родината си е голямо признание. Надявам се да продължавам да творя колекции, които да остават в съзнанието на хората. А самите те да вникват в посланията ми, които се опитвам да изразя чрез тях. Вярвам, че това е само началото и предстоят още много отличия и награждавания, които да ме стимулират и вдъхновяват. Нещата, които ми предстоят в бъдеще да реализирам мога да гарантирам, че ще бъдат още по-впечатляващи и запомнящи се!" - с радост казва Мариета. 

Мариета Котова е възпитаничка на Търговската гимназия в Пловдив, а в момента е последна година студент по мода в един от най-младите университети в Англия Southampton Solent University. Той е предпочитан от много чуждестранни студенти и има отлична база, като е разположен в оживения град Саутхемптън на южния бряг на Англия. Градът е известен с голямото си пристанище, от което през 1912 г. отплава Титаник, а днес – много от презокеанските круизни кораби.

Не е учудващо, че няколко емблематични личности са израснали в това красиво морско градче – великия комик Бени Хил, R&B изпълнителя Крейг Дейвид и Уил Чемпион – барабанист на алтернативната рок-група Колдплей.

“Наградата е насочена към най-перспективните млади дизайнери и студенти по мода. През годините Академията за мода е отделяла внимание на младите творци, включвала ги е в свои събития. Дори наградата “Златна игла” има категория “Най-добър млад дизайнер”, но в случая става дума за още по-цялостно и системно оценяване на усилията, енергията и най-вече перспективността на младите таланти в сферата на модния дизайн”, споделя председателят на Академията за мода проф. Любомир Стойков.