Ако преди години козметичните интервенции бяха синоним на научната фантастика, а цените им достигаха космически размери, днес далеч не е така. Все повече стават дамите (пък и господата), които се подлагат на корекции, а специалистите в областта от ден на ден стават все по-добри, така че почти нищо да не издава тяхната намеса по промененото тяло.

Д-р Христо Карачанов е завършил дентална медицина в Медицинския университет в Пловдив през 2014 година, но основно се занимава с естетични корекции с хиалуронова киселина и ботокс.

 

- Здравейте, д-р Карачанов! Какви са тенденциите в сферата на естетичните корекции?

- Пациентите се стремят към коригиране на проблемни за тях зони и забавяне на процесите на стареене. Изключителна популярност добива придаването на острота на лицевите контури, чрез подчертаване на скули и брадичка с филъри. Сравнително нов е и методът за справяне с бръчките посредством лифтингови и мезо конци, а златен стандарт в антиейджинг терапията остава комбинирането на филъри и ботокс.

- Все още ли са на мода големи устни?

- На мода са и ще продължат да бъдат красивите форми. По мои наблюдения, младите момичета харесват по-големите устни, докато улегналите дами предпочитат корекциите да са незабележими.

-  Какви съвети давате на пациентите, които идват при вас за първи път?

- На първо място съветвам, да не се избързва и корекциите да стават постепенно, за да може всеки пациент да се възприеме. Съвършени форми създава само природата и най-доброто, което можем да направим ние е да имитираме и подчертаваме тези форми. Най-новите тенденции гласят, че корекциите трябва да бъдат незабележими.

-  Отказвали ли сте интервенция досега, защото смятате, че не е подходяща за пациента?

- Разбира се. Много пъти ми се е случвало, пациент да дойде при мен с определена снимка на точно определен детайл от лицето, който той или тя иска, без да си дава сметка, че по този начин ще бъде в разрез с правилата за биосиметрия. Както всички знаем “красотата е симетрия”, а аз бих добавил, че е и хармония. След като обясня подробно основните принципи, хората най-често се съгласяват.

 

-  Кое е най-безумното нещо, което са искали от вас?

- Да направя интервенция, въпреки строги медицински потивопоказания. Отказът ми винаги е бил категоричен в подобни сиуации. Здравето на пациента е на първо място.

- На много места в града се предлагат различни интервенции, а разликите в цените са очевидни. Как да изберем на кого да се доверим?

- Абсолютно задължително е инвазивните манипулации да се извършват от лекар в медицинско заведение. Рисковете, които крие нестерилната среда, както и неквалифицирания и неопитен персонал, могат да бъдат животозастрашаващи. Ниските цени, често са в следствие на редица компромиси, които са абсолютно недопустими в сферата на медицината.

 -  Има ли вече абитуриенти, които са потърсили вашите услуги преди бала?

- Доста от тях са започнали подготовката от началото на календарната година.

 - Колко време преди бала трябва да се извършат процедурите? Крият ли рискове?

- Много зависи от конкретната процедура. При абитуриентите, с оглед крехката им възраст, най-популярно е уголемяването на устните. Перфектни резултати се получават, само тогава когато вече познавам организма на пациента. Може да са необходими две или три поставяния на филър, за да се извлече пълния потенциал. За тази цел е необходимо да имаме време за възстановяване на наранените тъкани. Около месец преди бала е напълно достатъчно да се направи консултация и да се насрочи час. 

 - Кои са най-желаните интервенции преди баловете и какво препоръчвате вие?

- Както споменах, уголемяването на устните е една от най-желаните процедури. Качеството на кожата, също е от огромно значение за да изглежда лицето свежо и поддържано. Съвета ми към абитуриентите е да подчертаят красотата на младостта.

-  Има ли момчета, които се обръщат към вас и какво искат?

- Има както млади момчета, така и зрели мъже. Суетата няма пол и в модерното и натоварено общество, в което живеем, щом човек може да си подари една доза самочувствие, не виждам нищо лошо. Желанията на мъжете, не се различават много от тези на жените.

 - На кого най-много искат да приличат дамите, които идват при вас?

 - Всяка жена има собствени разбирания за красотата, но най-често момичетата са стимулирани от някоя тяхна приятелка.

-  Кое е най-хубавото нещо в професията ви?

- Възможността да върна усмивката на лицата на доволните пациенти.