Само след няколко месеца ще имаме възможност да видим най-дългото пълно лунно затъмнение за този век, през което спътникът на Земята ще придобие тъмночервен цвят, пише IFLSCience, цитиран от Обекти;.

Лунно затъмнение е астрономическо явление, при което видимият образ на Луната бива закрит напълно или частично от сянката на Земята. За да се случи, е необходимо Луната да навлезе в зоната от орбитата си, в която Земята скрива Слънцето за наблюдател от повърхността на Луната, тоест Слънцето, Земята и Луната да са почти на една линия (в този ред). От последното се вижда и, че за да се получи лунно затъмнение е необходимо Луната да е в пълнолуние.

И така, на 27 юли 2018 г. ще имаме възможност да видим пълно лунно затъмнение, което ще трае 1 час и 43 минути. Явлението ще започне в 20:13 часа българско време, когато земната сянка ще докосне Луната. Пълната фаза ще продължи от 22:30 на 27 юли до 01:14 часа на 28 юли.

Затъмнението ще бъде видимо от Африка, Близкия изток, Индия, Австралия и отделни части на Европа.

Това лунно затъмнение е толкова дълго, тъй като спътникът ще мине почти през центъра на сянката на Земята. Ако е покрайнините на сянката, то няма да трае толкова дълго. Ако е изцяло извън нея, то затъмнението ще е частично.