За последните пет години на територията на София са глобени 35 328 пешеходци заради неправилно пресичане на пешеходна пътека. За сравнение глобените шофьори за отнемане на предимство за същия период са 16 348. Това показа отговор на запитване на "Дневник" до Столична полиция.

Данните за глобените и пешеходци, и шофьори касаят се отнасят, както за актове, така и за фишове - до 50 лв. Стойността на санкцията при акт зависи от тежестта на нарушението.

От СДВР не можаха да отговорят колко шофьори са глобявани заради неправилно паркиране на пешеходна пътека, тъй като данните при тях са общи - за неправилно паркиране по принцип.

Темата за правата на участниците в движението по пътищата влезе отново в публичното пространство при образуване на тълкувателно дело във Върховния касационен съд (ВКС) за отстраняване на противоречивата съдебна практика по дела с катастрофи на зебрата

Повод за искането за тълкувание от ВКС стана делото за смъртта на Лора Казанлиева от Варна, която беше прегазена от моторист на пешеходна пътека. В края на март ВКС намали наказанието на Диян Станчев на 2 години затвор, но това, което предизвика остри реакции на близките на загиналото момиче, беше решението на мнозинството от състава на съда, че Казанлиева е съпричинила инцидента.

Така един от централните въпроси по тълкувателното дело стана характерът на правото на пешеходеца и дали той е съпричинител при катастрофа, ако тя е на пътека, на светофар или на място, което е продължение на тротоара или бордюра.

Заседание по тълкувателното дело е насрочено за 6 октомври. До момента становище по темата са изказали Инспектората към Висшия съдебен съвет и Висшия адвокатски съвет. Двете институции застъпват тезата, че правото на пешеходеца на зебрата не е абсолютно. Очаква се становището на прокуратурата.