Снимка на мизерно намазани филийки с лютеница и връхче от сирене, раздавани на децата в училище, обиколи социалните мрежи и предизвика бурното негодувание на българите.

"Грамажът в сандвичите, които продаваме на училищата във Варна, е строго определен и аз като управител не бих си позволил отклонение от стандарта, защото веднага ще претърпя санкция” заяви Валентин Спасов, шеф на фирмата доставчик.

"Не искам и да бъда изкупителната жертва на гневни майки, защото просто изпълнявам стриктно правилата", допълни той. Снимката предизвика бурна реакция в социалната мрежа, като всички упреци бяха отправени срещу производителя. Ситуацията бе определена като повече от скандална и поредното доказателство как се краде от децата ни. Най-точен бе един от родителите, който разясни, че този сандвич прилича на филии, от които е избърсан нож, използван преди това за лютеница, а трохата сирене е изпусната случайно.

По този повод "168 часа" се свърза с управителя на фирмата производител "КСИ Инвест" АД, чието име се вижда на опаковката. Според него компанията е задължена да прилага стандартите, определени от наредбата на Министерството на здравеопазването. "Това, което виждате на снимката, е по утвърдени рецепти в сборник за ученическо и столово хранене", каза управителят.

В рецептурника били определени видът, качеството и грамажа на това, което ще се влага. Той пък е одобрен с писмо от Министерството на здравеопазването и трябва да бъде в синхрон със специална наредба, по която фирмата е длъжна да работи. В авторския колектив, написал “Сборник рецепти за ученически столове и бюфети”, издателство “Техника”, са доц. Стефка Петрова, проф. Донка Байкова, доц. Христо Юруков, инж. Марияна Кртишева, инж. Борка Цветкова, инж. Маргарита Кръстева, инж. Стоянка Ненова. Други подробности за вида на храната, енергийните й стойности и качество са разписани в Наредба № 37 от 21 юли 2009 Г. за здравословно хранене на учениците, подписана от министъра на здравеопазването.