„Хора от Пловдив, които с последните си пари са построили къщи в село Труд, за да живеят на чист въздух, са готови да ги продадат. Те не искат да бъдат обгазявани и да им мирише на фекалии”, разказа кметът на село Труд Красимир Минков. Той, заедно с кмета на община „Марица” и началника на РИОСВ доц. Стефан Шилев дадоха пресконференция заради готвения протест на жителите от селото утре.

Припомняме, че заводът за производство на електроенергия е изграден в края на селото.Според живеещите наблизо въздухът, който дишат е отровен и дори се будят от ужасната миризма. В завода се преработват силаж и оборска тор и от тях се добива биогаз чрез ферментация. Тя заявиха, че  на 20 октомври те ще блокират Карловско шосе, а това е само част от редицата граждански протести.

Стефан Шилев заяви, че са правени многократни проверки на предприятието. Писани са десетки предписания, като са установени три нарушения, за което са глобени с месечна санкция от 600 лева заради завишени стойности на серен диоксид и азотен окис. От компанията обаче обжалват глобата в съда.

При проверката е установено, че обектът работи със 100% натоварване. Според Шилев ваните и резервоарите вече са закрити, както и да се поставени капаци на шахтите. По време на проверката е извършен обход на работната площадка, при която е усетена непостоянна миризма. От Общината пък са направили организация на движението и камионите с биомаса не минават през селото.

Директорът на РИОСВ заяви още, че многократно са правени изненадващи проверки, но съществени нарушения не са открити. Той дори е дал телефона си на хората от селото, когато усетят въпросната миризма да му се обадят, за да отиде на място.

1 седмица е правено и замерване на въздуха с мобилна станция за вредни емисии. Също не е имало завишаване на нормите. Все пак в следващата година ще се направят четири изненадващи замервания за по 2 седмици с мобилната станция през четирите сезона.

Кметът на „Марица” Димитър Иванов заяви, че хората и общината са били подведени. При представянето на инвестиционния проект от фирмата са заявили, че ще обработват само растителни продукти за биомаса. Но няколко месеца след това те са цитирали закон, който им позволява да горят животинска тор. Точно тогава е започнала и неприятната миризма.

Според лекаря в селото има обостряне на респираторните хронични заболявания, потвърди Минков. Самият той заяви, че няколко пъти през лятото е установил неприятната миризма, а живее повече от километър от въпросната станция. Двамата ще излязат утре с жителите на Труд на протеста!

Очаквайте подробности!

Още новини ТУК

TrafficNews.bg