„Имаме уникална природа!“, „Никъде няма такава красота като по нашите планини“, това са само две от стотиците фрази, които всеки българин е употребявал поне веднъж, след като се е докоснал до природните ни дадености.

Дали обаче не ги ценим само на думи? Наш читател ни изпрати сериозни аргументи в защита на тази теза. Той е решил да прекара уикенда сред чистия въздух и красотата на язовир Батак.  От почивката му обаче останал и горчив привкус. На няколко места той видял обособени малки сметища, които били покрай продължението на брега. Бирени бутилки, опаковки и всякакви други остатъци от храни и напитки са били захвърлени в чувал покрай язовира, а животните са разнесли синтетичните отпадъци из целия район.

„Като имаме такива хубави неща за гледане, как не направихме нищо за да ги запазим чисти! Колко е трудно е да вземеш чувала с боклук и да го изхвърлиш в контейнерите?“, пита гневен пловдивчанинът.

За съжаление той няма да получи отговор на въпроса, а вероятно и ще продължи да бъде свидетел на подобни грозни гледки. Но както са казали хората нещата се оценят едва тогава, когато ги изгубим.

 

Още новини ТУК

TrafficNews.bg