ДАНС, прокурори и полиция прибирали служители на община Асеновград в малките часове на нощта, за да ги разпитват, обяви  Красимир Алексиев, който е адвокат на Емил Караиванов. Според защитника на кмета повече от ясно е, че ако е имало натиск върху свидетелите, то той е от страна на прокуратурата, а не от неговия клиент.

„ По делото са разпитани 32-ма свидетели, голяма част, от които служители на община Асеновград. Те са взимани от домовете им в 2-3 часа през нощта, разпитвани са без адвокати, а след това и пред съдии. На другия ден част от тях са били обвинени от прокуратурата”, каза Алексиев. Той допълни, че въпреки този метод на разпит, абсолютно никой не е казал лоша дума за кмета, или се е страхувал да даде показание.

Припомняме, че  Апелативният съд остави на длъжност кмета на Асеновград Емил Караиванов и главния архитект Константин Атанасов, след като потвърди решението на първоинстанционния съд. Според тричленния състав на апелативните магистрати няма доказателства, че двамата обвиняеми са упражнявали натиск на свидетелите, нито има предпоставки да окажат такъв.

Адвокат Йордан Дафчев, който защитаваше гл. архитект, пък изрази мнение, че прокуратурата за пореден път забравя, че е само страна в едно дело, вместо това се изживява като последна инстанция.  По думите на бившия шеф на следствието прокуратурата хвърля поредната си бомба, която може да има пагубен ефект върху хората. Той даде пример с разследването срещу кмета на Карлово, при който бяха арестувани няколко служители, единият от които за малко да почине в ареста. След това Емил Кабаиванов бил оправдан на всички инстанции. 

И двамата адвокати дадоха примери с други дела срещу кметове, чиито пост е искала прокуратурата. Алекисев и Дафчев припомниха случаите с Йордан Лечков, Иван Тотев и Ради Минчев. При всички случаи апелативните съдилища отсъждали в тяхна полза, когато е искано да бъдат отстранени от постовете си.

Решението на Апелативния съд е окончателно. Така прокуратурата ще трябва да продължи разследването си, докато Емил Караиванов и Константин Атанасов са на постовете си. Ново искане за отстраняване на двамата е възможно само при настъпили нови обстоятелства при разследването.