„Госпожо Председател, дайте шанс на това дете да завърши средното си образование. Той вече изпусна матурите, но поне може да се яви на поправителния изпит през септември”, заяви в съдебна зала адвокатът на Асен Гюрганчев Константин Давчев. Пловдивският Окръжен съд гледа мярката на 19-годишния младеж, който прегази и уби  61-годишната пловдивчанка Бонка Куманова на булевард „6 септември”.

В момента Асен е с постоянен арест, но иска по-лека мярка, за да може да се яви на матурите. Според адвоката  няма никаква опасност младежът да се укрие.

„Ако той искаше да избяга, полицаите нямаше да го намерят в дома му на следващия ден.  Той щеше да е някъде зад граница”, коментира Давчев.

Прокурорът Атанас Янков смята, че опасността Асен да избяга съвсем не е имагинерна, тъй като младежът не само е напуснал мястото на инцидента, без да окаже помощ, а дори се е опитал да заличи следите от удар по колата.

Адвокатът го контрира с тезата, че ученикът е направил това заради своята наивност и уплаха, както и да не разбера баща му.  Янков напомни ежедневните произшествия, които стават по пътищата и заяви, че една промяна на мярката би се отразила негативно върху превенцията на катастрофите.

Единствените думи на обвиняемият бяха, че искрено съжалява и се надява на по-лека мярка. Членът, по който е обвинен младежът, предвижда от 3 до 15 години лишаване от свобода. 

Съдията Веселина Печилкова обаче не се съгласи с тезата на защитата и остави 19-годишният младеж зад решетките.  По думите й Асен е взел прекалено скоро книжка, за да е забравил какво се прави след ПТП. По време на мярката стана ясно, че той се е движел с 67 км/ч според автотехническата експертиза.