Прокуратурата поиска отстраняването на кмета на Асеновград д-р Емил Караиванов от длъжност, както и на главния архитект Константин Атанасов, заяви окръжният прокурор Румен Попов. В момента кметът е пуснат под парична гаранция, тъй като има трансплантация на важен орган.  Той е пуснат на свобода срещу 5000 лева и има забрана за напускане на страната.

Срещу него има две обвинения. Едното е за договор за почистване на дъждоприемни шахти, а другото е за строителство на кооперация в Метошката махала в Асеновград

До момента над 15 лица са задържани, като са повдигнати 7 обвинения. Прокуратурата разполага с над 1000 страници класифицирана информация и материали от СРС-та. Извършени са 15 претърсвания и  изземвания, разпитани са редица свидетели.

За първото обвинение -  до 2014 година частно дружество е почиствало шахтите, след което е подписан нов договор. Според обясненията на един от обвиняемите, представител на предното дружество, е проведен разговор с кмета Караиванов, ако не се разберат, то  да се осъществява с бизнесмена Николай Христев - също обвиняем по случая.

Стана ясно, че е иззет микробус, в който е имало кирка. Периодично едно лице е махало умишлено капаците на шахтите, но нищо повече. Въпросното лице е чистило само шахтите от 2014 година. Кметът не е предприемал умишлено действия. След това протоколите се подправяли в ресторанта на бизнесмена Николай Христев.

По второто досъдебно производство за строителство на кооперация в Метошката махала в Асеновград – също има редица нарушения. През 2012 година се искало промяна на ПУП-а на сградата, която е паметник на културата. То обаче не е било съгласувано с Министерството на културата.  Част от съседите обжалват пред главния архитект, като жалбите са им основателни. След това са се изготвили два протокола, като фалшифицират подписите на съседите на парцела. 

Така са повдигнати обвинения на Вакрил и Георги Запрянови, собственици на строителната фирма, като са осъществили дейности на територията на групов паметник на културата.

Кметът Караиванов е обвинен за незаконосъобразна промяна на ПУП, а главният архитект - за търговия с влияние.

Другият задържан бизнесмен -  Николай Христев, е разследван и за търговия с гласове. Според прокурорите той е предлагал и давал пари на различни лица да гласуват в полза на определена партия и преференциален кандидат.

Главният архитект също е пуснат на свобода с парична гаранция. От прокуратурата са поискали постоянно задържане на Николай Христев, но здравословното му състояние рязко се влошило и бил приет в болница. Ако не му бъде насрочена операция, той ще бъде задържан за 72 часа. Вакрил Запрянов пък бил пуснат за общодържавно издирване, неговото здраве също се влошило, но след това той е явил с адвоката си в полицията.

Реакцията на прокуратурата и обвинения кмет - вижте в новинарския обзор на ТРАФИК ТВ: