„Със сигурност я виждам пилот в международни линии. Може би на големите Еърбъси 380". Така доц. Християн Панайотов от пловдивския филиал на Техническия университет вижда бъдещето на студентката пилот Стилияна Бакалова. "Досега имахме един българин, който лети, мисля, че тя ще е първата жена българка, която ще лети с Еърбъс 380", допълва той.

Стилияна е амбициозен и мотивиран студент, смята Панайотов, който е един от преподавателите й. За пръв път тя имала лекции при него в трети курс. Той обаче много преди това бил чул за талантливото момиче, което впечатлява останалите преподаватели. Посочва, че освен амбицията много й помага и добрата подготовка, която е получила в гимназиалното си образование.

Самата Стилияна разказва, че страстта й към самолетите се е засилила в 12 клас. В момента тя има лиценз за пилотиране на едномоторни самолети. Продължава обучението си за летец, за да може един ден да извършва търговски полети.

"Тя през миналата година спечели поредния си приз за студент на годината в областта на инженерните науки в Република България", хвали я директорът на ТУ-София филиал Пловдив проф. д-р Вальо Николов. Според него успехите на Стилияна са пореден пример за качественото образование, което университетът предлага.

Вижте повече за студентката, която има свидетелство за управление на 16 категории наземни превозни средства, в следващото ВИДЕО: