Българската армия тръгва по пътя към нови висоти. Първата стъпка бе отбелязана днес в Пловдив, където на тържествена церемония беше отбелязано отделянето на 68-ма бригада Специални сили като самостоятелна част от българската армия. Така вече пловдивските командоси ще оперират по примера на свои колеги от други страни в НАТО. Специалните сили ще са под командването на началника на отбраната.

Това ще оптимизира работата на парашутно-десантното подразделение. Пловдивските командоси ще тренират с антитерористите към МВР - Специализирания отряд за борба с тероризма. Имат готовност както с тях, така и със сходни формирования от военноморските сили да осъществяват акции срещу терористични заплахи. 

Ръководството на армията отчита промяната като позитивна и чакана. Тя е резултат от 6-месечна работа, при която са били анализирани военните структури на много от другите държави в НАТО. Оказало се е, че там подобни отряди за специални операции са отделни единици в армията. Така се е стигнало до предложението Специални сили да бъдат изкарани от състава на Сухопътни войски.

Повече за ползите чуйте от командира на 68-ма бригада Специални сили Явор Матеев: