Цели 22 нарушения отриха финансовите инспектори от АДФИ при строителството на Колодрума, показва справка от сайта на държавната институция. Според нея от 13 обществени поръчки на директно договаряне, нарушения има в 3, чиято стойност е над 7,7 милиона лева.

Докладът е бил готов през ноември месец миналата година, но от АДФИ са го публикували в петък при отчитането на 3-месечието. От него става ясно, че има 28 несъставени актове за административни нарушения.

Най-много нарушение при процедурите има по чл. 44 от Закона за обществените поръчки, който регламентира отстраняването и допускането на участниците при конкурса – общият брой нарушения там са 10. Други 2 нарушения са свързани с това, че Община Пловдив не е съхранила документацията 4 години след приключването на процедурата. От АДФИ смятат още, че има нередности при използването на подизпълнители и разделянето на различните процедури.

Според финансовата инспекция налице е и необосновано възлагане на строителството на Колодрума на базата на договаряне без обявление, както и липсва информация при плащанията  към възложителя.

Все още няма информация дали от АДФИ са сигнализирали прокуратурата за нарушенията при строителството на Колодрума,  но още утре народните представители от Патриотичния фронт ще внесат доклада за нарушенията от страна на Община Пловдив при главния прокурор.

В сигнала също така ще присъстват и съмненията около стойността на залата, която от 12 млн. лева нарасна почти 4 пъти, както и финансовите отношения на фирмата строител на Колодрума със семейството на Иван Тотев.

Според адвоката Атанас Петров нарушенията описани от АДФИ са аналогични с тези при строителството на Зоопарка, както и Цар Симеоновата градина и Онкодиспансера. При последните две обществени поръчки бе наложена и финансова корекция на Община Пловдив, тъй като те бяха по европрограма.

Вижте ВИДЕО: