Актьорът Джордж Клуни ще продаде своята компания за производство на текила Casamigos на алкохолния гигант Diageo за около 1 млрд. долара, информираха от компанията на Клуни.

"Ако ни бяхте попитали преди четири години дали имаме компания на стойност 1 млрд. долара, не мисля, че щяхме да кажем да," заяви Клуни за CNBC. "Това отразява вярата на Diageo в нашата компания и нашата вяра в Diageo. Ние обаче няма да ходим никъде. Ние все още ще бъдем голяма част от Casamigos, започвайки с един шот тази вечер. Може би два."

От Diageo обявиха, че първоначално ще платят 700 млн. долара, като е възможно да платят още 300 млн. долара въз основа на представянето на марката в следващите 10 години. Сделката се очаква да бъде финализирана през втората половина на 2017 г.

По някои изчисления Клуни може да заработи до 233 млн. долара от придобиването.От Diageo очакват новата компания да започне да допринася към печалбата й след четири години. През първите три години, марката няма да има никакъв ефект върху печалбата.

Клуни и другите двама съсобственици Ранди Гербер и Майкъл Мелдман се очакват да останат в компанията след придобиването й.

Гербер, който е съпруг на Синди Крофърд, е основател на компаниите предлагащи услуги с сферата на нощния живот Midnight Oil и Gerber Group, докато Мелдман е имотен магнат. Casamigos, чието име се превежда като "къща от приятели," е основана като частна колекция от текили, имаща за цел да обслужва само приятелите и роднините на Гербер и Клуни. През 2013 г. обаче компанията става публична, когато се налага да получи лиценз, за да продължи да произвежда текила.

"Нещата незабавно тръгнаха нагоре," споделя Гербер пред CNBC през ноември. "В момента ние сме най-бързо разразстващате се луксозна марка текила в страната."