Върховният съд на Русия постанови, че "Свидетели на Йехова" е екстремистка организация. Това стана след като министерството на правосъдието поиска да му се разреши да закрие местната централа на организацията, която се намира близо до Санкт Петербург.

Руските власти са включили редица публикации на религиозната група в списък на забранената екстремистка литература, а прокуратурата отдавна я представя като организация, която разрушава семейства, насажда омраза и заплашва човешки животи, предадоха ТАСС и БТА. "Свидетели на Йехова" заявяват, че тези квалификации са неверни. Базираното в САЩ вероизповедание е известно с мисионерската си дейност от врата на врата и с възгледите на вярващите против военната служба и кръвопреливането. Привържениците му по света в момента са около 8 милиона, а в Русия изповеданието твърди, че има около 175 000 последователи.

С днешното си решение Върховният съд на Руската федерация нареди незабавно да се прекрати дейността на всичките 395 представителства на "Свидетели на Йехова" в страната, а имуществото на организацията се иззема. Религиозната организация заяви, че ще обжалва решението в апелативната камара към Върховния съд. Ако и тя не го отмени, ще сезираме Европейския съд за правата на човека, каза Сергей Черепахов, представител на "Свидетели на Йехова" за Русия, цитиран от "Ройтерс".

Засега решението на съда не е влязло в сила. Ако бъде обжалвано, то ще влезе в сила след оповестяването на апелативното постановление. Ако не бъде обжалвано, решението ще влезе в сила след 30 дни.