Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман предупреди днес, че израелската авиация ще унищожи сирийските противовъздушни отбранителни системи, в случай, че армията на президента Башар ал Асад отново изстреля ракети срещу израелски военни самолети при операция в Сирия.

"Следващия път, когато сирийците използват системите за за противовъздушна отбрана срещу наши самолети, ние ще ги унищожим без ни най-малко колебание", предупреди Либерман в изявление по общественото радио.

Той отправи това предупреждение след въздушен удар на Израел в петък в Сирия срещу колона, превозваща оръжия, предназначени, според еврейската държава, за ливанското движение Хизбула. Това нападение предизвика ответно изстрелване на сирийска ракета по израелските самолети, която обаче бе прехваната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Самолети на израелските ВВС поразиха в петък цели в Сирия, за да не се допусне съвременно оръжие да попадне в ръцете на бойците от ливанското движение Хизбула, заяви израелският министър на транспорта и на разузнаването Израел Кац, цитиран от ТАСС.

"Израелските ВВС атакуваха в Сирия колона, превозваща оръжие за Хизбула. Ние няма да позволим на президента на Сирия Башар Асад да преминава "червени линии" и да заплашва сигурността на Израел - нито от Ливан, нито от Голанските възвишения". Изявлението на Кац бе разпространено днес от неговата пресслужба, уточни ТАСС. Сирийската армия обяви, че е свалила един израелски самолет и е улучила друг, припомня Франс прес. Израел обаче отхвърли тези твърдения. Това е най-сериозният инцидент между двете съседни страни от началото на конфликта в Сирия през март 2011 година.

Пак в петък премиерът на Израел Бенямин Нетаняху направи специално изявление, в което посочи, че политиката на неговата страна е "последователна" и при опити Хизбула да получи модерно оръжие страната му ще действа за предотвратяване на такова развитие на събитията.

Снимката е илюстративна!