Полякът Доналд Туск беше преизбран от европейските лидери за председател на Европейския съвет на срещата на високо равнище в Брюксел.

По информация на френски дипломатически източник, гласуването е с резултат 27 срещу един. Туск заяви, че ще „направи всичко по силите си, за да направи ЕС по-добър”. Туск бе преизбран за председател на Европейския съвет с мандат от две години и половина, предаде Нова.

"Благодаря ви за подкрепата", заяви той и обеща да даде най-доброто от себе си да направи ЕС по-добър, предаде Франс прес. 

„Благодарен съм за доверието и положителната оценка от Европейския съвет. Ще дам всичко от себе си, за да направя ЕС по-добър“, написа той и в социалната мрежа „Туитър“.

Преди вота обаче правителството на собствената му държава заплаши да провали срещата на върха в Брюксел, ако участниците в нея гласуват в подкрепа на Туск. Той не е предпочитаният кандидат на Варшава. Страната предложи за мястото му евродепутата Яцек Сариуш-Волски.

Управляващите в родната му Полша консерватори се обявиха против неговата кандидатура с аргумента, че е политически пристрастен и се меси във вътрешните работи на страната. Те дори издигнаха алтернативен претендент за председател на Европейския съвет - полския евродепутат Яцек Сариуш-Волски.

Туск, бивш полски премиер либерал, отрече обвиненията на консервативното правителство в родината си, което на свой ред е критикувано от Брюксел за нарушаване на принципите на правовата държава. Сегашният първи мандат на председателя на Европейския съвет изтича на 31 май. С преизбирането си той ще остане на поста до края на ноември 2019 г.

Европейските лидери се събраха днес за първи път след представянето на петте сценария на Еврокомисията за бъдещето на общността след излизането на Великобритания.