Двете главни консервативни партии в Германия се договориха да номинират Ангела Меркел за техен кандидат за канцлер в парламентарните избори на 24 септември.

Съгласието бе постигнато въпреки острите спорове между Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и баварския Християнсоциален съюз (ХСС) по подхода към наплива от бежанци.

ХСС, който е сестринска партия на ХДС, отдавна критикува Меркел, че позволи над 1 млн. бежанци да влязат в Германия през последните 2 години. На срещата, продължила два дни в Мюнхен, десноцентристите обсъдиха как да победят на изборите намиращата се в подем Германска социалдемократическа партия. 

"Влизаме в тази предизборна кампания заедно", заяви Хорст Зеехофер. Той допълни, че след 12 години управление на Ангела Меркел "никой не може да оспори сериозно факта, че Германия е добре във вътрешен план и че във външнополитически план е остров на стабилност", съобщават БТА и Франс прес.

Зеехофер каза, че въпреки разногласията с партията на Меркел, ХСС иска заедно с ХДС да спечели парламентарните избори. Той обаче повтори заплахата си, че няма да се присъедини към бъдещо правителство на Меркел, ако тя не се съгласи да ограничи приема на мигранти в страната до 200 000 души годишно.

През 2015 г. в Германия пристигнаха 890 000 кандидати за убежище, а през миналата година - 280 000 души. Самата Меркел още през ноември обяви намерението си да се кандидатира за четвърти канцлерски мандат. Партийният конгрес на ХДС утвърди кандидатурата й през декември.