Първият самолет, извършващ най-дългия граждански полет в света, от Катар до Нова Зеландия, кацна днес в Окланд, съобщи ДПА, цитира БТА. "Официално се приземихме в Нова Зеландия, земята на дългия бял облак", написа авиокомпания "Катар еъруейз" след кацането на полета й от Доха, преминал през 10 часови зони, пет страни и изминал разстояние от 14 535 км.

Екипът за противопожарна безопасност на летището в Окланд обля с водно оръдие боинга, което е традиционният начин за посрещане на всички първи полети там. Самолетът на катарската авиокомпания "Катар еъруейз" (Qatar Airways) бе добре зареден с напитки, пише "Ню Зилънд хералд". Полетът продължи 16 часа и 15 минути, като машината дори кацнала с 15 минути по-рано от предвиденото. Самолетът Боинг (Boeing 777-200) е превозил 259 пътници.

Екипажът е включвал четирима пилоти и 15 души кабинен състав. По време на полета са били поднесени около 1100 чаши кафе и чай, както и 2000 студени напитки. Лайнерът излетя от Доха в 5.10 ч. на 5 февруари и според предварителната информация трябваше да кацне в Окланд в 7.30 ч. в понеделник.

Полетът трябваше да продължи 16 часа и 20 минути. Очаква се през 2018 г. рекордът на Qatar Airways да бъде отнет от полет на Сингапурските авиолинии, които по планиран редовен полет ще летят от Сингапур до Ню Йорк без кацане. Досега най-дългата пътническа линия беше Дубай-Окланд. Окланд е най-големият град в Нова Зеландия. Разположен е на западния бряг на тихоокеанския залив Хаураки на Северния остров. Заради височинните ветрове, които духат в обратна посока, полетът от Окланд до Доха може да продължи над 18 часа.