Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова изтегли неудобна съперничка на жребия за втория турнир от Големия лем за годината - Ролан Гарос в Париж. Пловдивчанката ще играе с германката Мона Бартел в първия кръг. 26-годишната Бартел е 47-а в класацията на WТА. Тя има четири титли на сингъл и още два трофея на двойки в кариерата си. 29-годишната Пиронкова има две загуби от два мача срещу Бартел - 3:6, 3:6 на 1/4-финалите в Хобарт и 5:7, 6:7 (4), 1:6 в първия кръг на US Open през 2015 година. При успех на старта 75-ата в световната ранглиста в момента пловдивчанка ще играе във втория кръг срещу победителката от мача между поставената под номер 5 Елина Свитолина (Украйна) и Ярослава Шведова (Казахстан).

Доста по-лек изглежда противникът на първата ни ракета Григор Димитров, който ще играе с френския ветеран Стефан Робер. 11-ят поставен в схемата Димитров досега не е играл срещу представителя на домакините, който в момента е №113 в световната ранглиста. 37-годишният Робер има само един финал на сингъл в кариерата си - през 2010 година в Йоханесбург. Робер е достигал до №50 в света през октомври 2016 година. Французинът е спечелил малко над 2 милиона долара от наградни фондове в кариерата си.

При успех на старта Димитров ще играе във втория кръг срещу победителя от мача между испанския ветеран Томи Робредо и Даниел Еванс (Великобритания). Българинът попадна в третата четвърт на схемата, в която фаворит е деветкратният шампион и поставен под номер 4 Рафаел Надал (Испания), срещу когото хасковлията може да се изправи на четвъртфиналите. Преди това на осминафиналите българинът може да срещне петия в схемата Милош Раонич (Канада).