Спортният арбитражен съд в Лозана отхвърли жалбата на ЦСКА-София, но на практика пусна червените в Лига Европа. Любопитното в случая е, че КАС не уважава молбата на "червените" с обяснението, че те вече имат издаден лиценз за участие в европейските клубни турнири от БФС и с наличието на такъв могат още тази есен да участват в тях. И на практика отхвърля жалбата, тъй като не е имало нужда от нея.

Тънкият момент тук обаче е, че Клубният контролен финансов панел на УЕФА вече е задействал процедура, в която се разглежда именно дадения от родната централа лиценз за Европа на клуба от "Армията". Именно този орган ще има последната дума дали да пусне ЦСКА-София в Лига Европа, като уважи решението на БФС да им издаде лиценз, или да нареди на шефовете в Бояна да отменят издадения от тях самите лиценз, твърди sportal.bg. Решението се очаква да бъде взето до понеделник, когато предстои жребият за първа квалификационен кръг във втория по сила европейски клубен турнир.

Ето пълното становище на КАС по случая:

Арбитражният съд по спорта (КАС) в Лозана отхвърли спешното искане за временни мерки, което бе пожелано в жалбата на новосформирания футболен клуб ПФК ЦСКА София ЕАД (ЦСКА-София) срещу Европейския съюз на футболните асоциации (УЕФА) по отношение на решение на УЕФА от 29 май 2017 г. (Решението). В Решението УЕФА отказва молбата на ЦСКА-София за изключение от т.нар. "тригодишно правило", или правилото, според което този, който иска лиценз, трябва да е регистриран член на страна членка на УЕФА поне от три години. Вследствие на това УЕФА индикира, че ЦСКА-София не може да кандидатства за лиценз за евротурнирите през сезоните 2017/2018 и 2018/2019. Искането на клуба за временни мерки срещу изпълнението на решението е отхвърлено като се има предвид, че властите на УЕФА не са решили да отхвърлят решението на Българския футболен съюз, което дава лиценз на ЦСКА-София да участва в Лига Европа през сезон 2017/2018. Следователно към днешна дата българският клуб има право да участва в Лига Европа през сезон 2017/2018 и към този момент не е застрашен от някакъв риск или тежки последствия. Следователно, всякакви временни мерки срещу изпълнението на Решението на УЕФА и излишна заповед към УЕФА да преустанови или да спре ЦСКА-София от участие в предстоящото издание на Лига Европа, са отхвърлени.